Carpeventum » Specials » Toetsen

Toetsen in het onderwijs: Informatie, zin en onzin

Toetsen in het onderwijs: Informatie, zin en onzin In het onderwijs wordt er anno nu (2104) heel veel getoetst. Cito-toetsen, entreetoetsen, DMT-toetsen, kleutercito's en niet methodegebonden toetsen: Een beetje ouder is helemaal thuis in het 'vakjargon'. Wat houden al die toetsen nu in? En wat is de zin en onzin van al dat getoets?

Toetsen in het Nederlandse onderwijs: Een geschiedenis

Het is ooit allemaal begonnen met een in 1966 ontwikkelde eindtoets, bedoeld om een objectief beeld van kinderen te krijgen. In die tijd hing de middelbare schoolkeus vooral samen met de sociale klasse van de ouders. Arbeiderskinderen werden zonder pardon naar de ambachtsschool gestuurd. Deze toets zou de slimme arbeiderskinderen eruit pikken, en een kans geven om hoger onderwijs te kunnen volgen.

Steeds meer scholen stapten over op zo'n eindtoets. In 1968 werd er een instituut voor het ontwikkelen van toetsen opgericht: Het Cito (Centraal Instituut Toets voor Ontwikkeling). De rest is geschiedenis. Inmiddels heeft het Cito het Leerlingvolgsysteem (LVS) opgezet. Dit systeem volgt kinderen door de hele basisschool heen. Naast de beroemde eindtoets, behoren ook de entreetoets en een aantal methode-onafhankelijke toetsen tot het LVS.

Meten is weten?

De toegenomen druk om te toetsen komt voort uit de nood voor 'objectieve' cijfers. Meten is weten. Men wil kunnen meten hoe leerlingen presteren, maar ook hoe goed scholen onderwijs geven. Scholen worden afgerekend op die resultaten. Er is veel kritiek op deze ontwikkeling. Sommigen vrezen dat alle aandacht voor toetsen tot een verschraling van het onderwijs zal leiden. Scholen besteden vooral aandacht aan dat wat er getoetst zal worden. Dingen die niet getoetst worden lijden hieronder.

Ook heeft de Cito-eindtoets de laatste jaren tot een enorm toetscircus geleid. Veel ouders willen dat hun kind zo hoog mogelijk scoort op de Cito-toets. Een hoge cito-score betekent namelijk een ticket naar de meest gewilde middelbare scholen. Speciale Cito-toetstrainingen schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Sommigen vrezen dat een 'cijfertje' geen recht doet aan de individuele leerling. Zo'n cijfertje is immers maar een momentopname. Het weloverwogen oordeel van de meester of juf zou een veel eerlijker oordeel geven.

Momentopname of niet, er zijn aanwijzingen dat een 'cijfertje' nog steeds nodig is. Nog steeds worden veel allochtone leerlingen op grond van hun afkomst vaker naar lagere schooltypen verwezen. Een hoge cito-score kan dan toch toelating tot de havo of het vwo betekenen.
Te laag of verkeerd schooladvies. Wat nu?

Te laag of verkeerd schooladvies. Wat nu?

In 2015 wordt de cito-toets vervangen door de centrale eindtoets. De bedoeling van deze maatregel is dat het schooladvies voortaan leidend wordt bij de keuze voor een middelbare school. Cito-scores zi…
Klachten of een geschil met de school van uw kind

Klachten of een geschil met de school van uw kind

Als het goed is, verloopt het contact tussen ouders en school harmonieus. Maar soms verschillen de school en de ouders van mening. Bijvoorbeeld over de aanpak van een kind, over bepaalde straffen of o…
De Entreetoets: Uitslag, interpretatie en informatie

De Entreetoets: Uitslag, interpretatie en informatie

De Entreetoets is voor veel ouders en kinderen een toch spannend moment. Bedoeld om te meten hoe de zaken er voorstaan in groep zeven, maar ook een indicatie voor het uiteindelijke schooladvies. Een u…
Heeft oefenen voor de Entreetoets zin?

Heeft oefenen voor de Entreetoets zin?

De Entreetoets op de basisschool is een belangrijke toets, die mede het schooladvies van je kind bepaalt. Nu vanaf 2015 de Citotoets later in het jaar wordt afgenomen, zal het gewicht van de Entreetoe…
Gepubliceerd door Carpeventum op 18-03-2014, laatst gewijzigd op 21-03-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://www.poraad.nl/content/%E2%80%9Cgebruik-toetsen-voor-afstemmen-onderwijs-niet-om-kwaliteit-van-de-school-te-meten%E2%80%9D
  • http://www.ouders.nl/forum/ouders-en-school/heel-erg-boos-op-school
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Cito_Eindtoets_Basisonderwijs
  • http://www.isgeschiedenis.nl/citaat-uit-het-nieuws/cito_toets/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Centraal_Instituut_voor_Toetsontwikkeling
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Leerlingvolgsysteem