Carpeventum » Specials » Virtuele munten minen
Wetenschap, techniek, maatschappij

Bitcoins, Litecoins en Altcoins minen: een introductie

Bitcoins, Litecoins en Altcoins minen: een introductie Volgens de een is het het betaalmiddel van de toekomst. Volgens de ander is het de zoveelste zeepbel: De Bitcoin. De Bitcoin is een virtuele munt die op meer en meer plekken geaccepteerd wordt. Bijzonder aan de Bitcoin, is dat je deze munten kunt 'maken' met een computer. Dit wordt ook wel minen genoemd. Verschillende mensen zijn al erg rijk geworden met het 'minen' van Bitcoins. In deze special verschillende artikelen over het minen van Bitcoins, en andere virtuele munten.

Bitcoin

De Bitcoin is een virtueel betaalsysteem dat gebruikt maakt van virtuele rekeningen en 'munten'. Deze munten zijn unieke, niet na te maken stukjes computercode die uitgewisseld worden als betaalmiddel.

Het Bitcoin betaalsysteem maakt gebruik van een gedecentraliseerd netwerk van computers. Het Bicoin systeem is dus niet in de handen van grote centrale spelers zoals banken en overheden. Volgens sommigen is de Bitcoin daarom het betaalmiddel van de toekomst. We hebben dan de banken niet meer nodig, en dat is volgens hen een goede zaak. Immers, de banken hebben in het verleden allesbehalve zorgvuldig met ons geld omgesprongen. Ook wordt er vooralsnog geen belasting op het bezit van Bitcoins geheven. Bitcoins worden ook wel als betaalmiddel gebruikt op websites waarbij de gebruikers liever anoniem blijven. Denk bijvoorbeeld aan Chinese dissidenten.

De Bitcoin is daarom wellicht meer dan alleen een object van loze speculatie. Er zijn partijen die deze munt min of meer 'nodig' hebben om transacties te kunnen doen. Misschien zal de waarde van de virtuele munt flink dalen, maar er is een aardige kans dat een bepaalde groep mensen in de toekomst de Bitcoin zal blijven gebruiken.

Bitcoins minen

Maar om die unieke stukken computercode te verkrijgen, moet er wel gerekend worden. Je kan je computer aan het rekenen zetten, om zo Bitcoins te 'verdienen'. Dit is het zogenaamde 'minen'. Dit kan je in je eentje doen, of in een groep. Het minen van Bitcoins is een specialistisch klusje. Je hebt er bijvoorbeeld speciale hardware voor nodig, die je zelf in je computer bouwen moet. Gelukkig zijn er wel manieren om het allemaal wat makkelijker te maken.

Litecoins en altcoins

De Bitcoin is niet de enige virtuele munt die gemined wordt. Er zijn meerdere virtuele munten, al zijn deze niet zo bekend als de Bitcoin. Deze minder bekende virtuele munten worden ook wel altcoins genoemd. In feite zijn dit ook betaalsystemen. Qua organisatie lijken deze betaalsystemen erg op het systeem van de Bitcoin. Van deze altcoins is de Litecoin de meest bekende. In deze special verschillende artikelen over geld verdienen met het minen van Bitcoins, Litecoins en verschillende altcoins.
Kun je geld verdienen met Litecoins minen?

Kun je geld verdienen met Litecoins minen?

Op het moment zijn de zogenaamde cryptocurrencies met recht een hype te noemen. De waarde van de Bitcoin is in korte tijd tot duizelingwekkende hoogte gestegen. Voor één zo'n virtuele munt tel je hond…

Bitcoins, Litecoins en andere virtuele munten

Virtuele munten zoals de Bitcoin worden in toenemende mate gebruikt als betaalmiddel. Sommige van deze munten stijgen enorm in waarde. De eerste virtuele miljonairs hebben hun schaapjes al op het drog…

Cloud mining: Makkelijk Bitcoins minen?

2013 was hét jaar van de Bitcoin. Veel mensen zijn rijker geworden door Bitcoin mining, ofwel het zelf 'maken' van Bitcoins. Betekent Bitcoins minen dat je slapend rijk kunt worden? Helaas, was het ma…

Altcoins: Bitcoins minen via een 'omweg'

In 2013 was het minen van Bitcoins een hype. Mensen verdienden makkelijk geld door een computer naar virtuele munten te laten zoeken. Maar nu er meer mensen mee zoeken naar virtuele rijkdommen, wordt…
Gepubliceerd door Carpeventum op 07-01-2014, laatst gewijzigd op 08-01-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Bitcoin
  • http://debitcoin.org/bitcoin-samenwerken-met-gevestigde-orde-of-rebelleren/
Schrijf mee!